Last van klachten door afwijkend mondgedrag?
Open mondgedrag
Wat is het? Bij open mondgedrag verloopt het ademen door de mond in plaats van door de neus. We noemen dat mondademen. Hierdoor droogt de mond uit, waardoor er veel minder geslikt wordt.
Gevolgen: Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig verse lucht in het binnenoor toelaat. Hierdoor neemt de kans op oorontstekingen toe. Daarnaast kan mondademen verkoudheden en andere klachten veroorzaken.
Behandeling: De logopedist traint het versterken van de lippen. Ook de mondsluiting in rust en de ademing door de neus worden geoefend. Als het nodig is, wordt een goede manier van slikken aangeleerd en kan er articulatietraining worden gegeven. Hierdoor worden de klachten voorkomen.
Afwijkend slikken
Wat is het? Afwijken slikken ontstaat doordat de tong laag in de mond ligt. Hierdoor wordt de tong tijdens het slikken tussen of tegen de tanden geperst.
Gevolgen: Doordat de tong tegen de tanden aan duwt, kunnen de tanden scheef gaan staan. Ook kan de tong tussen de tanden komen tijdens het spreken. We noemen dat ‘slissen’.
Behandeling: De logopedist oefent de juiste positie van de tong in rust, bij slikken en tijdens spreken. Als het nodig is, kan een articulatietraining worden gegeven. Hierdoor worden de klachten voorkomen.
Langdurig duim- of vingerzuigen
Wat is het? Wanneer het kind jonger dan 2 jaar is, heeft het een grote zuigbehoefte. Hierdoor kan een jong kind op zijn duim, vinger of speen gaan zuigen. Dat is heel normaal. Maar dit gedrag kan een gewoonte worden.
Gevolgen: Het gevolg van duim- speen- of vingerzuigen kan zijn: een afwijkende tong- en gebitsstand, afwijkend slikken en/of slissen.
Behandeling: De logopedist leert het duim- speen- en vingerzuigen af. Als het nodig is, wordt een goede manier van slikken aangeleerd en kan er articulatietraining worden gegeven. Hierdoor worden de klachten voorkomen.